{ "title": "Y Kromozomu", "image": "https://www.kromozom.gen.tr/images/Y-Kromozomu-75.jpg", "date": "21.01.2024 18:09:27", "author": "Burcu Soyupak", "article": [ { "article": "Y Kromozomu; Kromozomlar canlılarda kalıtsal karakterleri aktaran genetik birimlerdir. Kromozomlar sadece elektron mikroskobu ile gözlemlenebilir. Kromozomların sayıları her canlının kendine özgü sayıda olur. Ama kromozom sayılarının farklı olması farklı canlı olduklarını göstermez. Örnek; Moli balığı 46 kromozom, insan 46 kromozom, eğrelti otu 500 kromozom, soğanda 16 kromozom bulunur. Bakterilerde kromozom bulunmaz.

Kromozom iki türdür. Bunlar vücut kromozomları ve cinsiyet kromozomlarıdır. Vücut kromozomlarının diğer adı otozom kromozomlardır. Otozom kromozomlar, cinsiyet harici olan organlarının yapı ve işlevlerini düzenler. Cinsiyet kromozomlarının diğer adı eşey kromozomları veya gonozom kromozomlarıdır. Eşey kromozomları ise kendi içinde iki ayrı şekilde incelenir. X ve Y kromozomları eşey kromozomlarıdır. İnsanlarda 46 kromozom vardır. Bu 46 kromozomun 2 tanesi eşey kromozomlarıdır. Eğer kromozom karyotipi; 44+XX ise birey dişi, kromozom karyotipi, 44+XY ise birey erkektir. X kromozomuna hem dişilerde hem erkeklerde bulunurken Y kromozomuna yalnızca erkeklerde rastlanır.

Y Kromozomu

İki eşey kromozomlarından birisidir. Bütün erkek bireylerde '44+XY' biçiminde diğer eşey kromozomu olan X ile bulunur. Y kromozomu; 58 baz çiftinden meydana gelir. Erkeklerde hücre DNA'sının %2,5'lık kısmını oluşturur. Y kromozomu X kromozomuna göre daha kısadır.

Y Kromozomu Üzerinde Bulunan Bazı Genler

BPY2, DAZ, TDF, UTY, ZFY, AMELY, ASMTY, SRY, RMB1, RMB2

Y Kromozomu Üzerinden Taşınan Hastalıklar

X kromozomu üzerinden taşınan hastalıklar hem erkek çocuklarda hem kız çocuklarda oluşabilir. Fakat Y kromozomu yalnızca erkeklerde olduğundan yani erkek çocuklar Y kromozomuna direk babadan aldıklarından dolayı Y kromozomu üzerinde taşınan hastalıklar direk nesilden nesle geçer.

Kulak Kıllığı: Sadece erkekliği belirleyen Y kromozomu üzerinden taşınır. Y kromozamal geninde kulak kıllığı genini bulunduran bir babada genlerin resesif (Çekinik) veya dominant (Baskın) olma durumuna bakılmaksızın erkek çocuğunda oluşur. Kız çocuklarında bu hastalık olmaz. Kulaklarda uzun uzun kılların çıkması olayıdır.

Balık Pulluluk: Erkek çocukların vücudunda özellikle kol, el ve bacaklarda balık pulu şeklinde pullanmalar olmasıdır.
" } ] }