{ "title": "Kromozom ve Gen Klonlaması", "image": "https://www.kromozom.gen.tr/images/Kromozom-Ve-Gen-Klonlamasi-57.jpg", "date": "20.01.2024 16:54:56", "author": "Fatih Eren", "article": [ { "article": "Kromozom ve gen klonlaması, son zamanlarda sıkça duyduğumuz ve bilim adamlarının hala üzerinde çalıştığı konulardandır. Kromozom ve gen klonlaması terimlerini daha yakından inceleyelim.

Kromozom

Kromozom, canlılarda kalıtımsal bilgileri içeren molekülleri barındıran genetik birimdir. Hücre, bitkilerdeki ve hayvanlardaki en küçük yapı birimi olduğundan içinde bulunan kromozomumun normal şartlarda görülmesi zordur. Ancak mikroskop altında özel yöntemlerle görüntülenebilir. Örneğin insanlardaki kromozomun büyüklüğü yaklaşık olarak 4-6 mikron kadardır. Her ferdin kromozomlarının büyüklüğü veya sayısı farklı olup genetik bilgilere göre şekillerinde de değişiklik görülebilir.

Her hücre kendi içinde sitoplazma ve çekirdek denen iki temel bölüm bulundurur. Kromozom ise bu bölümlerden çekirdeğin içindeki kısımda yer alır. Her bir kromozomun içinde kalıtımsal bilgileri içeren DNA olarak adlandırılan yapılar vardır. DNA'lar çoğalma sırasında çok önem taşıyan kalıtıma dair bilgilerin bir sonraki hücreye aktarılmasında görev alır.

İnsan vücudunda bulunan tüm hücrelerde 23 çift kromozom bulunur. Bunlardan 2 tanesi cinsiyet belirlemede görev yapan kromozomlardır ve üreme sırasında, doğacak olan çocuğun cinsiyetini belirlemede etkilidir. Eşeysiz üreme geçiren bir hücrede, kromozomlar eşit şekilde ikiye bölünür ve ortaya çıkan hücredeki kromozom sayısı ilk hücrenin kromozom sayısıyla eşittir. Eğer hücre eşeyli üreme gerçekleştiriyorsa burada kromozom sayısı iki katına çıkar ama ilerleyen aşamalarda hücre tekrar ilk andaki kromozom sayısına eşitlenir. Böylelikle yeni oluşan hücrede ne olursa olsun kromozom sayısı sabit kalır.

Gen Klonlaması

Gen klonlaması diğer bir adıyla \"Rekombinasyon\" olarak bilinen işlem, DNA moleküllerinin uygun bir hücreye eklenerek orada çoğaltılmasına verilen isimdir. Bu işlemin amacı değerli olarak görülen bir genin kolayca çoğaltılmak istenilmesidir. Bunun için de plazmitlerden yararlanılır. Plazmitler ise; bakteri ve benzeri canlılarda bulunan, kendi kendine çoğalabilen halkasal yapıdaki DNA'lardır.

Klonlama işleminin başarıyla gerçekleşmesi için, DNA molekülünün aktarılacağı hücrenin yapısal özellik bakımından uygun olması gerekir. Rekombinasyon işleminin basamakları şu şekildedir:
" } ] }