{ "title": "Kromozom Dna", "image": "https://www.kromozom.gen.tr/images/Kromozom-Dna-29.jpg", "date": "20.01.2024 11:42:12", "author": "Kürşat YILDIRIM", "article": [ { "article": "Kromozom DNA, İnsanlığın başlangıcından günümüze kadar; insan evrimi hakkında bizlere ışık tutan kromozom ve DNA, insanın üremesi ve kodlarının yeni nesillere aktarılması için kullanılır. Bu kodların aktarılması döllenmeyle oluşur. Hücreler de normal zamanlarda DNA ipliksi ve uzundur.

Kromatin ağ adı verilen bu görünüm, hücre bölünmesi sırasında kalın ve kısa bir görünümü kavuşur. Böylece Kromozom ortaya çıkar. Kromozom protein ve DNA'dan oluşur. Canlılarda kromozom sayısı çeşitliliğe göre değişiklik gösterir. Kromozom sayısı eşit olduğunda da canlı tam olarak birbirine benzemez. Canlının benzerliğini DNA dizilişleri belirler.

Kromozom ve DNA'nın hayatımıza etkisi

DNA'mızı etkileyen en önemli neden iklim, rakım, atmosfer basıncı gibi fiziksel koşullardır. Bu koşulların yavaş yavaş oluşması değişikliğin yavaş yavaş gelecek nesillere aktarılmasına imkân verirken, aniden gelişen değişiklikler ise insanın yaşadığı yere göre DNA'sı şekillenene kadar birtakım rahatsızlıklar ile karşılaşabilmektedir.

Kromozomlar

Kromozomlar hücre çekirdeği içinde bulunan ipliksi yapılardır. İpliğin yapısı hücre küçüklüğü düşünüldüğünde Santimetrelerle ifade edilebilir. Kromozomlar, (Deoksiribo Nükleik Asit) DNA zinciri ve histon isimli protein zincirinden meydana gelir.

DNA (Deoksiribo Nükleik Asit)

Kromozomların içinde saklanan ipliksi yapı insan kodlarını saklar. Buna genetik denir. Histon proteinleri ile çevrili bu yapı, elektron mikroskopları ile incelenebilir. İnsan vücudunda bulunan bir hücrede yaklaşık 2 m. DNA zinciri bulunur. Yeni doğan bebeğin saç, göz rengi, boyu, kilosu, beyin yapısı gibi fiziksel değerler DNA'lar sayesinde aktarılır. DNA dizilimini moleküler kalıtım birimi olan Gen oluşturur. Birbirine paralel iki ipe karşılıklı dizilmiş merdiven görüntüsündedir.

Kromozomun hücreye etkisi

Kromozom sayısı insanda 46'dır. Bunun 23'ü babadan, 23'ü anneden gelir. Babadan gelen (Y) kromozomu, anneden gelen (X) kromozomu olarak adlandırılır. Toplam 46 kromozomdan iki tanesi erkekte bulunan (X ve y) cinsiyetin belirlenmesini sağlar. Diğerlerine otozomal kromozom denir. Kadınlarda sadece X kromozomu bulunur. Döllenme sırasında yumurtayı erkekten gelen kromozomlar içinden X döllerse bebek XX olacağından kız olur. Yumurtayı Y döllerse YX olacağından erkek bebek olur. Y kromozomu neredeyse hiç değişmeden nesiller boyu devam eder.
" } ] }