{ "title": "Kromozom Çeşitleri", "image": "https://www.kromozom.gen.tr/images/Kromozom-Cesitleri-34.png", "date": "19.01.2024 11:24:56", "author": "aysel koçer", "article": [ { "article": "Kromozom çeşitleri, Bütün canlılarda olduğu gibi insanın bedeninde de milyonlarca hücre bulunmaktadır. Hücre canlının oluşması için en küçük yapı birimidir. Hücre çekirdek ve sitoplazmadan meydana gelirken; çekirdekte bulunan kısma kromozom ismi verilir. Kromozomlar V J harflerine benzer şeklinde görülürken; boyutları mikroskop incelemelerinde ortaya çıkar. Kromozom canlılar üzerinde değişik sayılarda bulunur. İnsan bedeninde bulunan kromozom sayısı 46 iken, köpekte 78, kurbağada 26 kromozom bulunmaktadır. Ayrıca insanın bedeni içerisinde bir çift de eşeysel kromozom yer almaktadır.

Çiftleşme esnasında meydana gelen döllenme sırasında 23 kromozom anne yumurtasında, 23 kromozom da baba sperminden birleşerek sağlıklı bir gebelikte 46 kromozom oluşması gözlenir. Kromozom ile bebekte göz rengi, saç rengi, ten rengi gibi birçok etkenin belirlendiği belirtilirken; kromozom içerisinde oluşan herhangi bir hasar veya fazla kromozom geçişi ile hastalıkların oluştuğu belirtilmektedir. Kromozom da meydana gelen hasarlar ile epilepsi, Parkinson, Alzheimer gibi hastalıklar meydana gelirken; fazla kromozom nedeniyle oluşan Down sendromu hastalığı ortaya çıkabilir.

Kromozom çeşitleri nelerdir?

4 tür kromozom çeşidi olduğu belirtilmektedir. Metasentrik kromozom, akrosentrik kromozom, submetasentrik kromozom, telosentrik kromozom olarak dört şekilde yer almaktadır.

Metasentrik kromozom, Sentromer kromozomun tam merkezinde yer alırken; kol boyu birbirine eşit olursa V harfine benzer özellik gösterirken bu kromozoma metasentrik kromozom ismi verilir.

Akrosentrik kromozom, ise Sentromer kromozomun bir ucunda yer alıyor ise bu durumda boyutlarından bir tarafı kısadır. Bu kromozomun görüntüsü çomak şekline benzetilirken; akrosentrik kromozom isimleri verilmektedir.

Submetasentrik kromozom, Sentromer kromozomun merkezinde bulunmuyor ve birbirine eşit olmayan iki koldan meydana geliyor ise buna submetasentrik kromozom ismi verilmektedir.

Telosentrik kromozom, bu süreç içerisinde Sentromer uç kısımda yer alıyorsa ve kromozomun bir kolu bulunup diğer ucu yok ise bu şekilde bulunan kromozoma telosentrik kromozom ismi verilmektedir.

Bölünme işlemi esnasında kromozomlar kutuplara doğru giderken; sentromerlerinden iğ ismi verilen bölüme tutunurlar. Bu süreç içerisinde Sentromerin herhangi bir nedenle tahrip olması veya herhangi bir kromozomda bölünme olayı meydana gelmemesi üzere parçalanma yaşanır. Bütün kromozomların kendine özgün şekilleri bulunmaktadır. İnsan veya hayvan olsun hangi türde kaç sayıda kromozom olduğu kesinlikle değişmemektedir.
" } ] }