{ "title": "Homolog Kromozom", "image": "https://www.kromozom.gen.tr/images/Homolog-Kromozom-46.png", "date": "19.01.2024 18:39:34", "author": "Zafer Eliaçık", "article": [ { "article": "Homolog kromozom, Birinin anneden geldiği diğerinin ise babadan geldiği gen çiftine sahip kromozomlardır. Gen dizilişleri genelde farklıdır fakat bazı sıralar aynı da olabilme ihtimalleri vardır. Mayoz bölünmenin profaz 1 aşamasında bulunan tetrat, sinapsis, kiyazma ve crossing-over bu homolog kromozomlarda görülür.

Sinapsis mayoz bölünme sırasınca homolog kromozom birbirine sarılma olayına denmektedir. Tetrat ise sinapsis ile sarılmış dört kromatit, iki homolog kromozomdan meydana gelen şeydir. Kiyazma, homolog kromozomların sinapsis yapmasıyla oluşturduğu temas noktalarına denmektedir. Crossing-over ise homolog kromozomlar arasında oluşan parça yani gen değişimi olayıdır.

Homolog kromozom şekli ve biçimi \"X\" şeklini andırır bir biçimdedir. Biri anneden biri babadan gelen bu homolog kromozomlar aynı bölgelerinde aynı biyolojik özelliği taşımaktadırlar. Her kromozomun bel bölgelerinde kinetkor adı verilen özel proteinler bulunmaktadır.

Homolog kromozomların özellikleri nelerdir?
" } ] }