{ "title": "Hamilelikte Kromozom Bozukluğu", "image": "https://www.kromozom.gen.tr/images/Hamilelikte-Kromozom-Bozuklugu-96.jpg", "date": "19.01.2024 07:01:04", "author": "Nurgül Bulut", "article": [ { "article": "Hamilelikte Kromozom Bozukluğu, vücut kapsamında sorun teşkil eden gebelik döneminde ele alınan kromozomlarda problemin mevcut olması durumu anne karnındaki bebeklerin kromozomlarının ilk oluşumu sırasında olduğu için down sendromu denilen bir kalıtsal hastalık meydana getirir. Down sendromunun tedavisi yoktur. Anne adaylarında yaş ilerledikçe ortaya çıkarmaktadır. Çocuk sahibi ailelerin büyük düşmanıdır. Down sendromu vücudun fazla kromozoma sahip almasından kaynaklanır. Örneğin: 46 kromozom olması gerekirken 47 kromozomlu olan çocuklara denilmektedir. Hasta olan çocuğun dış görünüşü diğer çocuklardan farklıdır. Hamilelikte kromozom bozukluğu tüm ırklarda mevcuttur. Yani her türlü insanlar da görülme ihtimali vardır.

Hamilelikte Kromozom Bozukluğu Sonrası

Down sendromlu çocukların doğma ihtimalleri çok yüksektir. Bu yüzden doğan çocukların bakımı oldukça önemlidir. Çünkü down sendromu çocuklar özel olarak çocuk olarak adlandırılabilir. Onun için bakımlarına dikkat edilerek yapılmalıdır. Down sendromu zihinsel açıdan çok farklıdır. Öğrenme güçleri orta seviyededir. Hastaların yüz tipi, siması ve boy gibi fiziksel görünümleri birbirine oldukça benzemektedir.

Çocukluğun erken dönemlerinde doktor yarımı ile erken müdahale sayesinde toplumla bütünleştirilebilir. Bu insanlar boy ve kilo bakımından daha geç büyürler. İmkân tanındığında meslek sahibi olma şansları vardır. Dil terapisine ve fiziksel tedaviye ihtiyaç duyarlar. Down sendromu çocukların kendi aralarında özel yetenekleri de olabilir. Bu kişiler normal insanlardan 10 yıl daha az yaşadıkları tespit edilmiştir. Bu bireylerde ise ortalama yaşama yılı 45'tir. Küçükken lösemiye yakalanma olasılığı normal insanlardan daha fazladır.
" } ] }