{ "title": "Gebelikte Kromozom Bozukluğu", "image": "https://www.kromozom.gen.tr/images/Gebelikte-Kromozom-Bozuklugu-55.jpg", "date": "20.01.2024 10:28:56", "author": "Burhan Eren", "article": [ { "article": "Gebelikte Kromozom Bozukluğu, gebeliğin 11 ve 14. Haftalarında bebeklerin normal ölçüleri bilinmektedir. Ense kalınlığı normal değerlerin üzerinde olan bir bebekte Down Sendromu rahatsızlığı görülme olasılığı yüksektir. Bu haftalarda yapılan bir ultrasonografi ile bebekte gerçekleşebilecek bazı kromozom bozuklukları hakkında bilgi edinilebilir. Gebeliklerde en sık görülen kromozom bozukluğu Down Sendromudur. Anne adayının yaşının ilerlemesiyle bu rahatsızlıkta bir bebek dünyaya getirme olasılığı da artmaktadır. Down Sendromu rahatsızlığında gerçekleşen kromozom bozukluğu 21. Kromozomdadır ve bu bozukluk bebeğin ilk kromozomlarının oluştuğu sırada gerçekleştiğinden tedavisi olmayan bir rahatsızlıktır.

Kromozom Bozukluğu Testi Nedir?

Kromozom bozukluğu yani Down Sendromunun tespit edildiği ense kalınlığı testi oluşabilecek problemlerin erkenden teşhis edilebilmesi için önemlidir.
35 yaşın üstüne olan anneler, ilaç, toksik madde kullanan anneler, ırsi hastalık hikayesi bulunan anneler, ailede zekâ geriliği veyahut üstün zekâ öyküsü bulunan anneler risk altındadır. Gebeliğin 11-14. Haftalarında mutlaka ense kalınlığı testi yaptırılmalıdır.
" } ] }