{ "title": "Erkek Kromozom", "image": "https://www.kromozom.gen.tr/images/Erkek-Kromozom-82.PNG", "date": "19.01.2024 07:25:21", "author": "Mutlu Çalış", "article": [ { "article": "Erkek Kromozom; kromozom canlıların kalıtımını sağlayan bir genetik bir materyal olup üzerinde alel gen dediğimiz genlerin yerleştiği bir yapıdır. Erkek kromozom 'Y' harfi ile gösterilir ve erkek bireylerde tek bir tane bulunur. Doğan bebeklerde erkeksi özelliklerini babada bulunan Y kromozomundan alırlar. Bütün erkeklerde kromozom sayısı 46 olup 44+XY olarak ifade edilir. Y kromozomu dediğimiz erkek kromozomu, 58 milyon baz çifti ve erkek hücrelerindeki toplam DNA materyalinin yüzde 2.5'ini içerir.

Erkek kromozomunu oluşturan en önemli genler
Erkek kromozomunu oluşturan bu sayılan genler, kromozom üzerinde karşılıklı alel genler şeklinde dizilerek bireylerde genotip ve fenotip (Dış görünüş) özelliklerin oluşmasını sağlamaktadır. Kadınlarda erkek kromozomlar yoktur ama bazı kadınlarda erkeksi özelliklerin oluşmasında, çiftleşme ile homolog kromozomlardan erkek olan bireyin Y kromozomundan geçmektedir. Y kromozomu erkeksi özelliklerin oluşmasını, ortaya çıkmasını sağlamaktadır. Günümüzde erkek kromozom testleri yapılmakta ve bu test ile birtakım sonuçların ortaya konulması amaçlanır.

Erkek kromozom testinin yapılış amacı
Erkek kromozom testleri çalışmaları sonucu ailelerin soy kütükleri ortaya çıkarılmış ve kalıtsal özelliklerin gen aktarımı ile bireyler arasındaki dağılışları belirlenmiştir. Yüz yıllar önce atalarının nereden geldiği, genetik özellikleri, fenetotiplerinin belirlenebildiği erkek kromozom çalışmaları bilime çok fayda katmıştır. Erkek kromozom çalışmaları DNA materyali üzerinde yoğunlaşılmış olup, genetik materyallerin hangi özelliği açığa çıkardığını ortaya koymuştur. Erkek kromozom çalışmaları bazı kalıtsal hastalıklarında bireyler arasında geçişlerin izlenmesine ışık tutmuştur.
" } ] }