{ "title": "Down Sendromu Kromozom Sayısı", "image": "https://www.kromozom.gen.tr/images/Down-Sendromu-Kromozom-Sayisi-93.jpg", "date": "20.01.2024 11:38:54", "author": "dudu yıldız", "article": [ { "article": "Down sendromu kromozom sayısı, sıklıkla karşılaşılan bebek hastalığı olarak belirtilen Down sendromunun eski ismi Mongol olarak ifade edilmektedir. Zekâ geriliği olarak tarif edilen Down Sendromu hastalığının tespit edilmesi hamilelik sürecinde belirlenirken; Dünyada Milyonlarca Down Sendromu bebek olduğu açıklanmaktadır. Sık görülen yapısal bozukluk ile ortaya çıkan Down Sendromu hücre sayısında fazlalık ile ortaya çıkar. Normal bir bebeğin kromozom sayısı 46 adet bulunurken; 23'ü anne yumurtasından, 23 baba sperminden birleşerek döllenme sırasında bebeğe geçer. Yapılan araştırmalara göre bu bebeklerde bir kromozom sayısının fazla olduğu belirtilmektedir. Hamilelik sürecinin ikinci ayında uygulanan testler de Down sendromunun belirlendiği belirtilirken; bu süreç içerisinde ikili test, üçlü test, Down sendromu testleri, ense kalınlığı ölçümleri ile testler yapılarak gebelikte bebekte bulunan Down sendromunun kesin teşhis edilmesi sağlanır.

Down sendromu kromozom sayısı özelliği

Down sendromlu bebeklerde kromozom sayısının 21nci kromozomun üç adet bulunduğu belirtilmektedir. Normal bebeklerde 2 adet 21 nolu kromozom sayısı bulunurken; Down sendromu kromozom sayısı 3'tür. Döllenme esnasında bayan tarafından verilen kromozom zincirinde bozulma meydana gelirken; mayoz bölünme sebebiyle yumurta içerisinde 24 adet kromozom taşıyan hücrenin Sperm ile birleşmesi sonucunda meydana gelir. Down sendromlarında bulunan 21 kromozomun 3 adet olması tıp literatüründe trizonemi olarak belirtilir. Genellikle trizonemi sebebiyle gebeliklerde düşük meydana gelirken; bazı gebeliklerde erken doğum ile Down sendromluların dünyaya geldiği belirtilmektedir.

Hamilelik sürecinde down sendromu

Ailenin kararı ile gebeliğin devam etmesi halinde bu süreçte kontroller sık sık yapılırken, doğumda herhangi bir tehlike yaşanmaması için bebek gelişimini tamamladığı zaman sezaryen ile Down sendromlu bebeğin anne karnından çıkartılması sağlanır. Bebekte bulunan zekâ geriliğinin yanı sıra böbrek problemi, kalp problemi gibi başka sağlık sorunlarının oluştuğu belirtilirken; gerekli kontrolleri yapılarak Down sendromlu bebeğin takibi yapılır. Genler ile oluşan problemlerden dolayı Down sendromunun meydana geldiği belirtilirken; kesin olarak anne baba ile ilişkisinin bulunmadığı da belirtilmektedir. Özellikle ileri yaş gebeliklerde Down sendromlu bebek dünyaya gelme olasılığı yüksektir. Gelişim sürecinde bebek olumsuz yönde etkilenirken; zekâ geriliği sebebiyle Down sendromlu çocuklara özel eğitim verilir. Kromozomun yapısında bulunan bozukluk sebebiyle öğrenme yetisi daha güç olurken; gelişim sürecinin daha geç tamamlandığı belirtilmektedir.
" } ] }