{ "title": "Dna Gen Kromozom", "image": "https://www.kromozom.gen.tr/images/Dna-Gen-Kromozom-94.png", "date": "19.01.2024 16:15:50", "author": "Mutlu Çalış", "article": [ { "article": "DNA Gen Kromozom, bu ikili arasındaki ilişkide, nükleotidler genleri, genler DNA'yı, DNA'da kromozomları meydana getirmektedir. DNA, deoksiribo nükleik asit olarak tanımlanan canlının biyolojik işlevleri ve gelişmeleri için gerekli genetik kodları taşıyan bir nükleik asittir. Gen ise bir kalıtım birimi olup, kromozomun belirli bir kısmını oluşturan nükleotid dizisi olarak tanımlanır. Kromozom ise DNA nükleik asidini oluşturan histon proteinlerinin etrafında sarılarak oluşan canlının kalıtımını sağlayan genetik birimlerdir.

DNA gen kromozom ilişkisinde DNA'nın başlıca rolü genetik bilgilerin uzunca bir süre saklanmasıdır. Bu genetik kodları içeren DNA parçalarına ise gen denir. Yani genin oluşmasında asıl bilgi DNA genetik kodlardan kaynaklanmaktadır. DNA gen kromozom ilişkisinde gen kısmı, genom dizisinde yeri tanımlanabilen, transkripsiyon (Yazılım) yapılabilen, düzenleyici veya fonksiyonel bölgeleri olan bir bölgedir.

DNA, gen ve kromozomun canlılar için önemi nedir?
DNA gen ve kromozom ilişkisinin esası canlılık boyunca genetik bilgilerin bir sonraki nesle üreme yolu ile aktarılıp, aileden alınan genetik bilgiler ile oluşan yeni canlıların belirli bir genotipik ve fenotipik özellikli canlı oluşmasıdır. DNA, gen ve kromozom ilişkisi ile düşünebilme kabiliyeti olmayan hayvanlara genetik bilgi ile iç güdüsel bir genetik kod aktarılmakta ve bu canlılar hayatta kalma, avlanma, yeme, içme, üreme gibi faaliyetleri iç güdüsel olarak yapmaktadır. Bu iç güdüsel olaylarda genetik kodların DNA, gen ve kromozom üzerinden aktarılması ile olmaktadır.
" } ] }