{ "title": "Canlıların Kromozom Sayıları", "image": "https://www.kromozom.gen.tr/images/Canlilarin-Kromozom-Sayilari-76.jpg", "date": "20.01.2024 01:00:37", "author": "ufuk engin kulak", "article": [ { "article": "
Canlıların Kromozom Sayıları, Canlıların kromozom sayısı tür için sabittir. Örneğin; insana ait kromozom sayısı 46 iken, yaban tavşanı da 46 kromozom taşımaktadır. Bu nedenle; kromozom sayıları, canlıların gelişmişlik düzeyi hakkında bilgi vermez diyebiliriz.

Canlıların kromozom sayıları, tek başına canlıya özelliğini veren neden değildir. Genlerin sayı ve dizilişleri de canlının özelliğini belirler. Bu nedenle, aynı kromozom sayısına sahip farklı canlılar da vardır. Eşeyli üreyen canlılarda, kromozom sayılarının yarısı anneden, yarısı da babadan geldiğinden ve 2n ile gösterildiğinden, kromozom sayıları daima çifttir. Aynı türden canlıların kromozom sayıları birbiriyle aynıdır. Canlıların kromozom sayılarındaki farklılıklar, örneğin fazla kromozomun neden olduğu genetik hastalığa örnek olarak; Down sendromu verilebilir.

Bu hastalığa sahip olan kişi 46 yerine 47 adet kromozoma sahiptir. Vücut hücreleri 2n kromozom sayısına sahip iken, üreme hücrelerinin kromozom sayıları n adettir. Bu bilgiye göre, vücut hücresinde 46 kromozom bulunan insanda, deri hücresinde 46 kromozom, kas hücresinde 46 kromozom bulunurken, sperm ve yumurta hücrelerinde 23 kromozom bulunur.

Canlıların kromozom sayıları mitoz bölünmede değişmez. Mayoz bölünmede yarıya düşer. Bununla birlikte canlıların kromozom sayıları, döllenme olayında iki katına çıkmaktadır.
" } ] }