{ "title": "8 Kromozom Bozukluğu", "image": "https://www.kromozom.gen.tr/images/8-Kromozom-Bozuklugu-64.jpg", "date": "19.01.2024 16:43:05", "author": "ENES ATAY", "article": [ { "article": "8 Kromozom Bozukluğu, İnsan vücudunda cinsiyeti belirleyen XX ve XY kromozomlarıyla birlikte toplam 46 kromozom bulunmaktadır. Bu kromozomlar insanların kalıtsal ve anatomik durumlarını düzenlemektedir. Kromozomların hatalı dizilmesi veya mutasyona uğraması halinde kalıtsal hastalıklar ortaya çıkmaktadır. 8 Kromozom üzerinde yaklaşık olarak 750 ile 1110 arasında gen bulunmaktadır. 8 Kromozom bozukluğu halinde kişilerde kalıtsal rahatsızlıklar oluşur. Bu kalıtsal rahatsızlıklar üzerinde etkili olan genler GDAP1, LPL, FGFR1, LPL, NDRG1, TG, WRN VE FGFR1 8 kromozom bozukluğu üzerinde etkili olmaktadır.

8 Kromozom bozukluğu görülen kişilerin uzun ve ince yüz yapısına sahiptir. Bunun yanı sıra dudakları dışa dönük olup kulaklar deforme olmuş durumdadır. El ve ayak tabanı bölgesinde derin yarık ve izler gözlemlenmiştir. Bunun yanı sıra kas ve iskelet sistemi üzerinde ciddi bozukluklar gözlemlenmiştir. Bu iskelet bozuklukları kişinin el, ayak, omurga hareketlerini kısıtlayıcı niteliktedir. Bu rahatsızlıklar kişinin gündelik işlerini yapmakta zorlanmasına neden olabilmektedir. Ayrıca bu rahatsızlık türü ciddi anlamda fizik tedavi gerektirebilmektedir.

8 Kromozom Bozukluğu Hastalıkları

Genlerin mutasyona uğraması veya kalıtsal dizilimindeki hatalardan dolayı 8 kromozom bozukluğu üzerinde etkili olarak birçok hastalık ve sendrom oluşmaktadır. Bu sendrom ve hastalıklar kişinin yaşamsal fonksiyonlarını etkileyerek bir kısım rahatsızlıklara neden olabilmektedir. Bu kalıtsal bozukluğun kısmi olarak tedavisi gerçekleşebilmektedir. Ancak 8 kromozom bozukluğu sanılanın aksine zor tedavi edilmektedir. Tedavi süreci genetik uzmanları ve Uzman hekimler tarafından sağlanmaktadır.
" } ] }