{ "title": "46 Kromozom", "image": "https://www.kromozom.gen.tr/images/46-Kromozom-97.jpg", "date": "21.01.2024 02:34:02", "author": "İLKER İNCE", "article": [ { "article": "46 kromozom; Kromozom, Yunanca kökenli bir kelime olup her canlıda olan hücrelerden meydana gelir. Dünyada yaşayan her canlıda trilyonlarca hücre vardır. Bu hücreler içerisinde bitkisel veya hayvansal her türlü yaşam biçiminin en küçük birimidir. Hücre içerisinde iki kısım bulunmaktadır. Bunlar çekirdek ve sitoplazmadır. Hücre çekirdeği içerisinde ise kromozom adı verilen ipliksi parçalar bulunmaktadır. Kromozomlar çıplak gözle görülemeyen ve sadece elektron mikroskobunda İ, V ve J harfleri şeklinde görülebilmektedir. Kromozomların boyutları ancak ve ancak mikronla ölçülebilmektedir. Bu kromozom sayıları bulunduğu canlı türüne göre değişiklik göstermektedir. Örnek verecek olursak köpeklerde 78 kromozom varken kurbağalarda 26 kromozom vardır. Bu durum insanlarda ise 46 kromozom'dur. Bu kromozomlardan yirmi ikisi çift kromozom olarak otozom kromozu diye adlandırılır. Ayrıca insan kromozomu içerisinde bir çiftte eşeysel kromozom bulunmaktadır. Böylelikle toplamı kırk altı kromozom etmektedir.

46 kromozom oluşumu

Bu kromozomlar erkek ve dişide bulunan 23 er kromozomun birleşmesi ile döllenme esnasında oluşur. Yumurtanın döllenme işlemi esnasında anneden yirmi üç kromozom babadan ise sperm içerisinde gelen yirmi üç kromozom birleşerek 46 kromozomu meydana getirir. Bu 46 kromozom insan yaşamında belirleyici rol oynamaktadır. Bu kromozomların içerisinde yer alan ve sayıları yirmi beş bin ile otuz bin arasında olduğu tahmin edilen genlerden bir araya gelmesi ile zincir haline gelen ve kişinin göz rengi ten rengi yaşam süresi gibi olguların belirleyiciliği sağlamaktır. Ayrıca dünyaya gelecek olan yeni bir canlının yaşam boyu yaşayabileceği hastalıklarında programlandığı bir dizi kromozomdur. Özellikle olması gereken 46 kromozomun eksik veya fazla olması dünyaya gelecek olan bebeğin yaşayacağı hastalıklarında belirleyicisidir.

46 kromozomun kendi içerisinde özellikleri nelerdir?

46 kromozomdan yirmi üçü annede, yirmi üçü de babadadır. Bunların her biri yirmi kiki çiftten oluşmakta olup birer adet olarak cinsiyet belirleyicisi vardır. Annelerde olan yirmi üçüncü kromozom X ile adlandırılırken, babalarda olan yirmi üçüncü kromozom ise Y olarak adlandırılır ve ikisinin adına genel olarak eşeysel kromozom denir. Döllenme esnasında babada bulunan ve XY kromozomlardan hangisi yumurtaya ulaşır ise bebeğin cinsiyeti netlik kazanır. Çünkü annede bulunan cinsiyet belirleyici olan kromozomlar XX olduğundan babadan gelecek olan bebeğin cinsiyetini belirleyicidir.

46 kromozom, insan bedeninin oluşumunda en önemli faktörlerin başında gelir. Hem dünyaya yeni gelecek çocuğun sağlıklı olup olmadığının belirlenmesinde hem de yaşamını ne şekilde hastalıklar ile geçirebileceğinin anlaşılmasında insan tarihinde önemli bir bilim sonucudur. İnsan vücudundaki kromozom sayısının belirlenmesi yaşanacak birçok sağlık sorunun önceden bilinmesine olanak sağlamaktadır. Günümüzde sıklıkla rastlanan kromozom hastalıklarının başında Down sendromu gelmektedir. Bu da olması gereken 46 kromozom sayısın 47 olarak oluşmasından kaynaklanır. Bunun dışında bir de eksik kromozom riski vardır ki daha az rastlanmasına karşın bebeğin gelişim sorunlarının yaşandığı ciddi bir rahatsızlıktır. Günümüzde gebelik döneminin 14 haftası ile yirminci haftası aralığında kromozom testi yapılarak bebeklerde olabilecek kromozom hastalıklarının önüne geçilebilmektedir. Sağlıkla kalın.
" } ] }